Vorige keren hadden jullie veel interviews kunnen lezen o.a. van Perry Pierik, Frits Bosch, Jacqueline Zirkzee, Melissa Skaye, Ellen Kruize. Vandaag hebben we een interview met auteur met auteur Elles Santegoets. Recentelijk verscheen haar boek Schaduwtaal. Lezen jullie mee??
Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben geboren in Tilburg, ik ben van huis uit dus een echte Brabantse, maar ik heb op heel veel plaatsen gewoond zowel in Nederland als in het buitenland. Mijn vak is maatschappelijk werker en ik heb bij verschillende hulpverleningsorganisaties gewerkt zoals in een Penitentiaire inrichting voor Vrouwen en bij de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast heb ik ontwikkelingswerk gedaan in een project voor jonge vrouwen op de Filippijnen en ben ik voor Artsen zonder Grenzen uitgezonden geweest naar Sierra Leone. Inmiddels ben ik met pensioen. Mijn hobby is reizen en fotografie. Maar bovenal ben ik moeder en inmiddels ook oma. ‘Volg je hart’ is wat ik mijn kinderen heb meegegeven.
Wilde je altijd al schrijver worden?
Diep in mijn hart wilde ik altijd schrijver worden maar ik durfde nooit. Ik dacht altijd dat ik niet goed genoeg zou zijn.
Hoe ben je ontdekt als schrijver?
Toen ik op de Filippijnen woonde, kwam ik in contact met een bijzondere lokale genezer. Hij bestuurde mijn hand, keek mij diep in mijn ogen en zei ‘je moet gaan schrijven, je hebt een verhaal te vertellen.’ Hij raakte mijn diepste wens en ik voelde dat het tijd was om te gaan schrijven. Het heeft daarna nog best lang geduurd voordat ik voldoende zelfvertrouwen had om mijn manuscript op te sturen naar uitgevers.
Was het moeilijk om een uitgeverij te bereiken?
Ja dat was heel moeilijk. Veel uitgevers nemen niet de moeite om je een bericht terug te sturen. Dan zit je eindeloos te wachten…en te hopen. Een afwijzing is steeds opnieuw een teleurstelling. Dan is het moeilijk om je zelfvertrouwen vast te houden en te blijven geloven in jezelf. Uiteindelijk wilde ik mijn boek in eigen beheer gaan uitgeven maar toen ik gebeld werd door uitgever Aspekt die bereid was mijn boek uit te geven.
Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?
Ik heb twee boeken geschreven. Mijn eerste boek heet ‘Verloren schaduw’ en is een autobiografische roman. Het is een verhaal over verbroken liefdes, hoop en verlangen. Over een ingewikkelde moeder-dochter relatie, maar vooral over de kracht van vriendschap. In recensies wordt gezegd: Verloren schaduw is een boeiend autobiografisch debuut. Een meeslepend verhaal waarbij je door een emotionele achtbaan gaat. Door de vlotte, beeldende en haast poëtische schrijfstijl heb je het gevoel dat je het zelf meemaakt, dat je er zelf bij bent. Dit is zo’n boek dat als je er eenmaal in begint, niet meer kan stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het verhaal zal aflopen. Het boek krijgt 5 sterren.
Onlangs is mijn tweede boek verschenen. Het heet ‘Schaduwtaal’. Ook dit is een autobiografische roman. Het is een verhaal over verlies, eenzaamheid, hoop en de kunst om in jezelf te blijven geloven. Als ik verhuis naar een kleinere woning moet ik veel weggooien. Maar hoe doe je dat, je leven in een vuilniszak stoppen en weggooien? Tussen alle pijnlijke herinneringen vind ik de opdracht terug die Tibor mij ooit op de Filippijnen heeft gegeven. Het boek is net uit maar de reacties tot op heden zijn overweldigend en sluiten aan bij wat mensen over mijn eerste boek hebben gezegd. Prachtig geschreven, spannend, boeiend en als je eraan begint kun je niet meer stoppen.
Hoe ziet je werkdag eruit?
Mijn dag begint met een aantal vaste ochtendrituelen. Opstaan, snel een douche, aankleden en dan ga ik eerst mijn hond uitlaten. Als ik terugkom ga ik koffiezetten, ontbijt maken en mijn hond eten geven. Dan ga ik achter mijn computer zitten en begin te schrijven. Dat lukt de ene dag beter als de andere. Als ik eenmaal in een flow van schrijven zit kan ik uren doorgaan. Tussen de middag ga ik een lange wandeling maken met mijn hond. De middag is vaak voor andere dingen die gedaan moeten worden.
Heb je vaste schrijfrituelen?
Nee, ik heb niet echt vaste schrijfrituelen. Ik merk wel dat als ik inspiratie heb en wil doorschrijven, ik niet afgeleid wil worden door andere mensen. Er zijn dagen dat ik alleen met mijn hond naar buiten ga en verder geen andere mensen spreek. Maar ook als ik buiten loop gaat het verhaal in mijn hoofd altijd verder, zoek ik mooie zinnen, mooie beelden, en schrijf ik in mijn hoofd verder.
Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?
Wat ik niet leuk vind is alles wat te maken heeft met publiceren en promoten van je boek. Het schrijven is heerlijk, maar het proces van publiceren tot en met het promoten vind ik lastig.
Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Ik heb een HBO maatschappelijk werk, aangevuld met Voortgezette Opleiding in Partner- en Gezinstherapie. Diverse opleidingen op het gebied van o.a. drugshulpverlening, vrouwenhulpverlening, hulpverlening na seksueel geweld. Ik ben afgestudeerd in Religiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg met een master ‘Christendom en Islam’.
Hoe heb je je studententijd ervaren?
Ik heb studeren altijd heel leuk gevonden. Veel van mijn vriendschappen zijn ontstaan tijdens mijn verschillende studies. Ik heb vooral genoten van mijn studie Religiewetenschappen. Deze studie heeft mijn blik op de wereld verruimd en verrijkt.
Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?
Nee niet persé. Ik denk dat je op de allereerste plaats een verhalenverteller zou moeten zijn. Ik denk ook dat je iets met taal moet hebben. Persoonlijk kan ik ervan genieten om te spelen met taal, mooie zinnen te maken en beelden te zoeken die aansluiten bij wat ik bedoel. Ik kan heel blij worden als ik een prachtige zin heb geschreven die precies verwoordt wat ik bedoel. Soms bel ik een vriendin om de zin voor te lezen en haar reactie te horen.
Onlangs verscheen het boek Schaduwtaal hoe wordt er gereageerd op dit boek?
De reacties zijn lovend. Met regelmaat krijg ik te horen dat iemand mijn boek in één adem heeft uitgelezen. Mensen zeggen niet te kunnen stoppen met lezen. Het voelt als een groot compliment als mensen zeggen dat ze mijn taalgebruik zo mooi vinden. Poëtisch en filmisch geschreven. Een recensent schreef: Het eerste dat opvalt als je dit boek leest is het dichterlijke taalgebruik van de auteur. Dat de auteur goed kan schrijven wordt duidelijk vanaf de eerste paar zinnen van het boek. Je wordt als lezer meegelokt in het verhaal, ondanks dat ze soms over heftige dingen praat. De auteur schrijft zo goed dat we hopen dat dit boek verfilmd wordt. Het boek krijgt vijf sterren en is een aanrader voor iedereen.
Hoe lang heb je erover gedaan om dit boek te schrijven?
Mijn eerste boek heeft jaren geduurd voordat ik de juiste vorm had gevonden. Over dit boek heb ik ongeveer twee jaar gedaan. Het verhaal ontstond tijdens corona toen alles op slot zat. Toen de verhaallijnen steeds duidelijker werden groeide het boek onder mijn handen.
Waar haalde je de inspiratie vandaan voor dit boek?
Mijn boeken zijn autobiografisch dat wil zeggen dat de inspiratie in mijn eigen leven ligt. Maar het wordt pas een verhaal als ik woorden eraan geef die het tot een verhaal maken.
Wat wilde je vroeger worden?
Mijn eerste herinneringen aan wat ik wilde worden is priester in een ontwikkelingsland. Later wilde ik dokter worden en weer later maatschappelijk werker. Toen ik ouder werd wilde ik iets creatiefs worden zoals kunstschilder, beeldhouwer of schrijver.
Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?
Nee tijdens het schrijven heb ik geen doelgroep voor ogen. Ik weet dat ik niet schrijf voor heel jonge mensen. Uit de reacties die ik krijg ligt de doelgroep vooral bij vrouwen vanaf een middelbare leeftijd. Maar iedereen die geïnteresseerd is in ontwikkelingswerk, liefde, spiritualiteit, reizen en een spannend verhaal wil, zal mijn boeken met heel veel plezier lezen.
Wat is het moeilijkst aan het schrijven van een boek?
Als ik een blokkade heb en niet goed weet hoe ik verder moet. Bij mijn eerste boek heb ik lang getwijfeld hoever ik ga met het blootgeven van mijn persoonlijke leven. Ook over de namen van mijn kinderen of familie twijfelde ik, kan ik dat wel maken? Toen ik mijn vorm gevonden had, loste het probleem zich vanzelf op.
Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?
Ik weet niet of mensen er iets van kunnen leren. Wat ik hoop is dat mensen er hoop uit halen. Je hart volgen, is trouw aan jezelf blijven.
Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?
Nee helaas kan ik er niet van rondkomen. Ik merk dat het heel moeilijk is om het boek zoveel bekendheid te geven dat er veel van verkocht worden. Het blijft mondjesmaat helaas.
Ben je nu een nieuw boek aan het schrijven? Zo ja, waar gaat het over en heb je al een titel?
Nee op dit moment nog niet. Ik zit nog volop in het promoten van ‘Schaduwtaal’ en dat vraagt veel energie en tijd.
Op welke manier promoot je je boek?
Ik heb een boekpresentatie gehad bij een boekhandel in Breda. Verder heb ik mijn boek bij verschillende winkels in consignatie mogen leggen. Ik heb een artikel gehad in een lokaal weekblad. Verder deel ik alle reacties die ik krijg van lezers via Facebook en Instagram.
Denk je dat social media een grote rol heeft bij de verkoop van je boeken?
Absoluut. In deze tijd kun je niet zonder social media. Ikzelf ben er helaas niet heel erg handig in maar het is een absolute noodzaak.
Wat doe je over 5 jaar?
Dan hoop ik dat mijn derde boek er is.
Heb je een relatie/getrouwd/kinderen?
Ik heb 2 volwassen kinderen en 2 kleinkinderen.
Ben je gelovig. Zo ja, welke religie heb je en welke rol speelt religie in je leven?
Nee ik ben niet gelovig in de traditionele manier. Ik ben erg geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft en dan bedoel ik alle religies. Ik hou erg van rituelen, wil graag de betekenis daarvan begrijpen, bezoek graag een bijzondere plek/ kerk/moskee als ik ergens in de buurt ben.
Welk boek heb je als laatst gelezen?
De Camino door Anya Niewierra
Welke auteurs bewonder je?
Ik hou erg van de stijl van Adriaan van Dis en Gerbrand Bakker, Arthur Japin, José Saramago. Boeken met een bijzonder verhaal.
Heb je tips voor aankomende schrijvers?
Nee eigenlijk niet wat schrijven betreft. Iedereen heeft zijn eigen stijl en eigen manier van schrijven. Maar ik zou wel willen meegeven om niet op te geven. Blijf in jezelf geloven, laat niemand deze droom van je afpakken.
Wat een ontzettend leuk interview om te lezen! En hoe bijzonder is de boodschap die je in de Filippijnen hebt ontvangen. Mooi dat je hier gehoor aan hebt durven geven!
Wat mooi dat je van een vreemde een duwtje in de rug krijgt en dan toch je wens laat uitkomen, en gaat schrijven.
Wat fijn dat uiteindelijk toch een ‘echte’ uitgeverij over de brug kwam!
Ook al ken ik de persoon niet, door het lezen van dit interview leer ik haar goed kennen.
Wat een mooi interview zeg! Love it! Dat ze elke dag met haar hond wandelt en vlak na het ontbijt begint met schrijven. Ik zie dat helemaal voor me. Ik vind het ook bijzonder dat ze een master heeft in Christendom én Islam. Geweldig!
Wat een mooi interview! Ik schrijf zelf ook graag in de ochtend dan ben ik het meest productief
Leuke inzichten van de schrijver zelf