Vandaag hebben we een interview met auteur Frits Bosch. Recentelijk verscheen zijn boek De Tromslager. Lezen jullie mee??
Fotograaf: Ron de Gruyl
Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben in 1952 geboren, mijn ouders waren toen al een eind in de veertig, Zij hadden niet alleen de tweede maar ook de eerste wereldoorlog meegemaakt. Toen ik 8 jaar oud was ging mijn vader onverwacht op kamers wonen en in dezelfde periode maakten mijn twee zusters en mijn broer zich ook los van het gezin. Mijn vader kwam op zaterdag vaak kijken als ik moest voetballen bij HFC Haarlem. Mijn moeder kon de scheiding niet accepteren, in de vele telefoongesprekken die zij voerde met haar familieleden viel iets te vaak het woord ‘alimentatie’. In die periode speelde een belangrijk deel van mijn leven zich buiten het gezin af. Ik was een beetje verlegen maar niet ongelukkig, had veel interesses en leerde mijn eigen beslissingen te nemen en een netwerk van vrienden op te bouwen. Ik voetbalde vaak op straat, thuis tekende ik veel, verslond strips, boeken van Karl May en las graag Griekse mythen en sagen.
Na de middelbare school (HBS-B) koos ik na een mislukt avontuur van drie maanden bij de HTS tot verbijstering van mijn moeder voor psychologie. In die periode speelde ik basgitaar in een band en heb na mij afstuderen zelfs getwijfeld of ik door zou gaan in de muziek of werken als psycholoog. Muziek is altijd belangrijk geweest. Mijn zus Ineke is professioneel pianist en voor dat ik basgitaar ging ik spelen heb ik acht jaar vioolles gehad. Met mijn funkrockband Skidmark trad ik vaak op bij jongerencentra en discotheken. We hebben een paar keer mogen spelen voor de radio en bij voorprogramma’s van Golden Earring en Herman Brood. Nadat ik een vaste relatie kreeg en de band uit elkaar viel begon ik samen met collega’s een eerstelijns psychologenpraktijk en werd al snel actief als bestuurder binnen de beroepsvereniging van psychologen. Wat er daarna gebeurde is een lang verhaal. Daar heb in 2018 een boek over geschreven met de titel ‘Help, de psycholoog verzuipt!’
Wilde je altijd al schrijver worden?
Haha nee. Nederlands was mijn slechtste vak op school, hoewel… ik vond laatst nog een opstel met een griezelverhaal waar ik een 8 voor kreeg.
Hoe ben je ontdekt als schrijver?
Voor de beroepsvereniging schreef ik veel beleidsnotities en artikelen en heb ook in de redactie zitting gehad van een handboek Eerstelijnspsychologie. Toen mijn beroepsgroep rond 2011 in zwaar weer terecht kwam omdat de overheid en de zorgverzekeraars ons allerlei beperkingen oplegden omdat ze voorkeur hadden voor grote instellingen ben ik actief geworden op sociale media en schreef veel blogs. Daar kreeg ik vaak goede reacties op en nadat ik stopte met mijn psychologenwerk en een groot archief had opgebouwd kwamen de eerste plannen om een boek te schrijven over mijn ervaringen en dat werd Help, de psycholoog verzuipt!.
Was het moeilijk om een uitgeverij te bereiken?
Nadat het manuscript klaar was heb ik tevergeefs een paar commerciële uitgevers benaderd, maar met Uitgeverij Beroepseer kwam ik snel tot een overeenkomst, ook omdat mijn boek goed aansloot bij hun missie. Hetzelfde gold eigenlijk voor de Tromslager. Nadat ik het manuscript had opgestuurd kreeg ik binnen een week bericht van Henriette van Uitgeverij de Brouwerij dat ze graag met mij in zee ging.
Heb je ook een literair agent nodig gehad of heb je alles zelf gedaan?
Het verzamelen van informatie heb ik zelf gedaan, dat geldt ook voor de opzet van het boek, maar ik heb veel hulp gehad van professionele schrijvers en de en meelezers om van alle feiten een leesbaar verhaal te maken.
Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?
Twee boeken.
Hoe ziet je werkdag eruit?
Als ik een nieuwe tekst schrijf dan kan ik een aantal uren helemaal van de wereld zijn. Mijn bureau ligt dat vol met losse papiertjes. Op dit moment ben ik meer bezig met promotiewerkzaamheden. Zo had ik verleden week een presentatie voor psychologiestudenten. Ik besteed veel tijd op sociale media om actuele ontwikkelingen te volgen. Verder heb ik mijn vaste rituelen zoals hond uitlaten en basgitaar spelen.
Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?
Ja, het redactiewerk, controleren of alle leestekens en spaties goed staan is niet mijn favoriete bezigheid.
Wat wilde je vroeger worden?
Dat wisselde nog wel eens. Als kleuter wilde ik cowboy worden en later droomde ik van een carrière als popmuzikant.
Welke opleiding(en) heb je gevolgd? Montessori Lagere school, HBS-B, drie maanden HTS Weg en waterbouw, Vrije universiteit , psychologie en post doctorale scholing.
Hoe heb je je studententijd ervaren?
Leuke tijd, ik woonde in Haarlem op kamers, maakte ook veel muziek.
Feestbeest of studiebol?
Ik zat in deze periode een a twee keer per week niet in de kroeg.
Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?
Nee ik volg mijn gevoel maar mijn schrijfstijl is toegankelijk voor een breed publiek.
Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?
Ik denk dat als je je creatief wil ontwikkelen altijd door een leercyclus moet. Er zijn veel goede schrijvers en muzikanten begonnen als autodidact.
Recentelijk verscheen je boek De Tromslager waar gaat dit boek over (voor de mensen die het niet hebben gelezen)?
In mijn genealogisch onderzoek over mijn familie stuitte ik op een bijzondere voorouder uit de Napoleontische tijd met de naam Adam Bösch. Hij is in 1762 geboren in Zwitserland en heeft zich aangesloten bij het Staatse leger in Breda en is in 1800 gedeserteerd uit het leger van Napoleon. Later vond ik een aantal snippers informatie bij kerkarchieven en de Burgerlijke stand. Zo ontdekte ik dat hij in Haarlem en Den Helder heeft gewoond met zijn gezin, maar op veel vragen kreeg ik geen feitelijk antwoord. Door veel te lezen over deze periode maakte ik stap voor stap een reconstructie van het leven van Adam. Uiteindelijk is dit de basis geworden voor mijn historische roman De Tromslager waarin ik heb geprobeerd om via deze familiegeschiedenis een inkijkje te geven in hoe ‘het gewone volk’ moest overleven tijdens de heerschappij van Napoleon: een tijd van oorlog, armoede, epidemieën, kindersterfte en analfabetisme.
Hoe wordt er gereageerd op dit boek?
De Tromslager kreeg al veel goede recensies, reacties van lezers (w.o. musea, historische verenigingen). Ik ben geïnterviewd door regionale kranten en radiozenders en kreeg onlangs een mooie recensie van NBD Biblion, een bedrijf dat zonder winstoogmerk probeert de ‘gang van het boek’ in bibliotheken te optimaliseren’.
Waar heb je de inspiratie vandaag gehaald voor dit boek?
Uit genealogisch onderzoek en interesse in geschiedenis.
Op welk boek van jezelf ben je het meest trots? Dat is moeilijk te zeggen, op allebei ben ik heel trots. Ik heb voor beide boeken uitgebreid onderzoek gedaan en heb ze veel passie geschreven.
Wat is het moeilijkst aan het schrijven van een boek?
Om van een verzameling passages een lopend verhaal te maken.
Heb je vaste schrijfrituelen?
Ja in eerste instantie begin ik met verzamelen van feitelijke informatie en als ik een tijdlijn heb gemaakt ga ik deze daarna bundelen in clusters. Vervolgens probeer ik deze stukken met elkaar te verbinden.
Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?
Dat de werkelijkheid soms gekker is dan een schrijver kan bedenken.
Staan er nog meer boeken op de planning. Zo, ja welke?
Daar heb ik nog geen duidelijk omlijnde plannen voor, maar het zou best wel weer een historische roman kunnen worden.
Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?
Ik ben gepensioneerd dus ik heb altijd brood op de plank maar hoop met het schrijven wat meer beleg te verdienen.
Op welke manier promoot je je boek?
Via sociale media, en presentaties en publiciteit in de media.
Denk je dat social media een grote rol heeft bij de verkoop van je boeken?
Ja en nee. Als je als schrijver niet op sociale media staat dan besta je niet voor veel potentiële lezers. Anderszins zijn betekenen de likes en aardige reacties niet dat deze mensen je boek willen kopen’ moet zijn: ‘Anderszins betekenen de likes en aardige reacties zeker niet altijd dat deze mensen je boek willen kopen’.
Wat doe je over 5 jaar?
Ik ben gelukkig gezond en heb een prima conditie maar lag bijna twee jaar geleden een week in het ziekenhuis met corona. Ik durf geen voorspelling te doen, maar ik hoop dat ik over vijf jaar dezelfde dingen kan doen als nu.
Heb je een relatie/getrouwd/kinderen?
Jazeker, ik ben volgende maand dertig jaar getrouwd met Marian en daarvoor kenden we elkaar ook tien jaar. Marian is ook gepensioneerd. Zij werkte in een ziekenhuis en is nu actief met haar viltartpanelen die zij regelmatig exposeert. Mijn boekcovers zijn gemaakt op basis van twee door haar gemaakte panelen Verder heb ik een dochter Lara, die een eigen stoel huurt als colorist en kapster. Mijn zoon Boudewijn is afgestudeerd in natuur- en wiskunde en werkt nu op de universiteit aan zijn PhD.
Ben je gelovig?
Nee, wel humanistisch en geïnteresseerd in de geschiedenis van verschillende godsdiensten. In mijn werk als psycholoog was het persoonlijke contact altijd de basis voor mijn hulp en ik heb me altijd ingezet om de psychologie dichter bij de mensen te brengen.
Welk boek heb je als laatst gelezen?
Het hoge nest van Roxane van Iperen.
Welke auteurs bewonder je?
Dat zijn er heel veel, natuurlijk alle auteurs van mijn uitgeverijen de Brouwerij en Beroepseer. Een aantal schrijvers ken ik persoonlijk en lees hun boeken graag: Auke Kok, Dido Michielsen en Stella Braam. Inspirerende schrijvers vind ik Ervin Yalom en Geert Mak. Op vakantie lees ik graag biografieën en detectives zoals bijvoorbeeld van Michael Robothan.
Wat zijn je hobby’s?
Basgitaar spelen met mijn trio of bij jamsessies. Ik tennis iedere week met veel plezier en golf af en toe. Verder wandel ik vaak met mijn vrouw en onze hond Bella. Ik kijk graag films, series of voetbal op TV met een van onze katten op schoot, maar als de Lockdown voorbij is wil ik wel weer eens naar een concert of bioscoop. Verder vind ik het leuk om te fotograferen en om genealogische informatie te onderzoeken.
Heb je tips voor aankomende schrijvers?
Onderzoek welke stijl je aanspreekt en fantaseer hoe jij daar over zou willen schrijven. Maak je in eerste instantie niet te druk over spel-of schrijffouten. Laat je tekst eens lezen door geïnteresseerde mensen in je omgeving. Desgewenst kan je je verder ontwikkelen met behulp van een schrijfcoach. Raak niet gefrustreerd als er veel pagina’s in de shredder verdwijnen omdat ze niet goed geschreven zijn of niet passen in de opzet van het verhaal.
Wat een leuk interview. Ik ben benieuwd naar het boek.
Wat leuk een psycholoog die muziek kan maken en ook nog kan schrijven
Heel leuk om Frits zo beter te leren kennen! Haha 1 of 2 keer per week NIET in de kroeg, dat zou mij echt niet lukken haha
Wat een leuk interview ! Grappig dat Nederlands het slechtste vzk was van een schrijvers op school
Wat een leuk interview ! Grappig dat Nederlands het slechtste vak was van een schrijver op school
Goede tips voor een aankomende schrijver! Ik zou ook graag een eigen boek schrijven
leuk interview heb je er van gemaakt en word nu wel nieuwsgierig naar het boek ondanks ik niet lees
Wat een bijzondere levenspad, leuk hoor. En in het voorprogramma van Golden Earring en Herman Brood is niet niks. Het boek ken ik niet.
De Tromslager klinkt als een interessant boek. Ik ga ‘m even onthouden. Interessant interview