Vandaag een interview met Melissa Skaye. Lezen jullie mee??
Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben nu 49 en moeder van een vierentwintigjarige zoon en een eenentwintigjarige dochter, 26 jaar getrouwd met een superleuke, humoristische man, echt mijn maatje. Wij hebben een ontzettend fijn huis in Hoorn. Ik ben dol op lezen, maar zeker ook op schrijven. Ik word als lezer graag op een verkeerd been gezet en doe dat mijn lezers ook aan. Ik houd ontzettend van mijn familie, we hebben een sterke band. Ik ben dol op lachen, kletsen, knuffelen en gezelligheid. Erg emotioneel, huilend om boeken, films en verhalen. Hoe ouder, hoe erger. Ik vind het superleuk ergens wat te drinken of op visite te gaan, iets te ondernemen, maar ik vind het altijd weer erg fijn om home sweet home te zijn.
Wilde je altijd al schrijver worden?
Ik lees al vanaf mijn zevende en heb dagboeken vol geschreven. Een echt boek schrijven leek me geweldig, al dacht ik dat niet te kunnen. Pas op mijn 34e ging ik uitproberen of het iets voor mij was. Ik begon met de fantasyreeks Jeremy Jago, die in totaal 4 delen heeft en is gepubliceerd bij uitgeverij Zilverspoor.
Hoe ben je ontdekt als schrijver?
Als je het over de lezers hebt, dan kan ik zeggen dat social media erg heeft geholpen.
Was het moeilijk om een uitgeverij te bereiken?
In 2006 durfde ik het aan een stap in de schrijfwereld te zetten en toen kwam ik er ook achter hoe moeilijk het inderdaad is. Je moet echt doorzetten, niet opgeven en natuurlijk veel geluk hebben.
Heb je ook een literair agent nodig gehad of heb je alles zelf gedaan?
Ik heb tot nu toe alles zelf gedaan.
Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?
12, waarvan een met auteur J. Sharpe. Verder sta ik met een thrillerverhaal in diverse bundels.
Hoe ziet je werkdag eruit?
Met een kop koffie achter de pc een aantal uur schrijven. Vroeger kon ik dat moeiteloos úren volhouden, helaas lukt me dat, door enkele gezondheidsproblemen, niet meer. Maar geen punt, ik verdeel de tijd nu beter en dat gaat prima.
Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?
Kritiek hoort erbij en daar kan ik prima mee overweg, míts goed onderbouwd. Als een recensie geen onderbouwing krijgt, kan ik daar weinig mee en is dat verdrietig, zeker als je nagaat dat een boek schrijven gewoon hard werken is en veel tijd in beslag neemt.
Wat wilde je vroeger worden?
Ik heb altijd moeder willen worden en ik wilde graag iets met dieren doen. Ik heb dan ook bij een dierenasiel, dierenarts en in een dierenwinkel gewerkt.
Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Ik heb mbo-opleidingen in de agrarische sector gevolgd.
Hoe heb je je studententijd ervaren?
Ik heb achteraf niet veel aan mijn opleidingen gehad, als ik het zou mogen overdoen had ik heel iets anders gekozen. Maar ik kijk er wel met ontzettend veel plezier op terug. Ik kan niet anders zeggen.
Feestbeest of studiebol?
Feestbeest.
Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven? Op de thrillerlezer. Ik kan het natuurlijk niet iedereen naar de zin maken, al doe ik altijd mijn best het zo spannend en mysterieus mogelijk te maken en geen kant en klare hap voor te schotelen.
Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?
Het is wel erg fijn dat je weet waar je mee bezig bent als je aan schrijven begint. Ik heb door de jaren heen ontzettend veel geleerd, maar had veel al liever eerder geweten. Dus ja, het kan best handig zijn.
Recentelijk verscheen je boek Verzwegen Trauma waar gaat dit boek over (voor de mensen die het niet hebben gelezen)? Dit is deel 6 van de VT-reeks. Als je de voorgaande delen niet kent, mis je wel het een en ander aan voorgeschiedenis en over de personages, al is het op zich losstaand te lezen omdat ik altijd probeer dat te bereiken. Niet iedereen wil een hele reeks lezen. Ook dit deel bevat weer heftige onderwerpen. Dit is de samenvatting: In Hoorn komt een man tot de afgrijselijke ontdekking dat zijn onderbenen zijn geamputeerd, terwijl hij sliep. Hij heeft niets gemerkt en kan zich niets herinneren. De Hoornse rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra worden op de zaak gezet en komen erachter dat dit niet het eerste slachtoffer van amputatie is. Het motief van de dader is moeilijk te achterhalen en er is angst voor meer slachtoffers. Ondertussen krijgen de rechercheurs te maken met een andere zaak, de moord op een negenendertigjarige vrouw.
Elize, de vrouw van paragnost Will de Jager, overleed in 2004. Will heeft nooit in zelfmoord geloofd, zoals wordt beweerd. Sanne, die een relatie met Will heeft, onderzoekt de oorzaak achter de dood van Elize. De waarheid is schokkend. Onbedoeld komt Sanne ook nog eens achter een geheim van Will. Zijn verleden strekt zich uit naar het heden. Met alle gevolgen van dien.
Hoe wordt er gereageerd op dit boek?
’Goed! Gelukkig maar. Mensen vinden de amputaties uiteraard gruwelijk, maar hebben het ook over uitstekende spanningsopbouw en geraffineerde wendingen.
Waar heb je de inspiratie vandaag gehaald voor dit boek?
Vanaf deel 1 (Virtuele tango) leeft de lezer mee met rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra. Vanaf deel 2 (Verboden tranen) en deel 3 (Verleden tijd) ook met paragnost Will de Jager. Er komen vaste personages bij en ze groeien allemaal, maken veel mee. Details uit het verleden gaan een rol spelen en daar ga ik zelf helemaal in op. De inspiratie volgt als vanzelf en zo ontstond er zelfs een plot in een plot.
Op welk boek van jezelf ben je het meest trots?
Op allemaal wel, al is deel 4 (Verminkte toekomst) wel heel bijzonder door de rol die Emma (de moeder van rechercheur Sanne Philips) speelt. Emma is namelijk al vierentwintig jaar vermist en alles over haar beschrijven was zo nu en dan best zwaar. Toch is het gelukt, ik ontving heel goede kritieken en ja, dan ben ik heel trots.
Wat is het moeilijkst aan het schrijven van een boek?
Zorgen origineel te zijn, aangezien alles al eens is gezegd en geschreven. Dat is elke keer weer een mooie uitdaging.
Heb je vaste schrijfrituelen?
Ik heb meerdere Word documenten openstaan omdat ik al schrijvende op iets kom en dat dan even moet parkeren om later mee verder te gaan. Ook heb ik altijd mijn lijst met snode plannen openstaan. Dat zijn gedachten die gedurende de dag of avond (of ’s nachts) in me opkomen en ik moet noteren om niets te vergeten.
Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?
De personages krijgen het vaak ontzettend voor de kiezen en wel zo dat je zou willen opgeven, maar: Opgeven is geen optie. Ga voor wat je waard is.
Staan er nog meer boeken op de planning. Zo, ja welke?
Ik heb nog een standalone geschreven en die heeft even rust gekregen. Ik ben nu volop bezig met deel 7 van de VT-reeks en die wordt weer ontzettend spannend. Lezers willen heel graag dat Luca een grotere rol krijgt en die heeft hij, al krijgt hij het ontzettend zwaar.
Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?
Nee, dat niet, gelukkig is mijn man de hoofdkostwinner.
Op welke manier promoot je je boek?
Via social media bereik je ontzettend veel mensen. Berichten worden gedeeld en weer gedeeld. Mond tot mond werkt ook nog altijd goed en goede recensies zorgen er vaak voor dat lezers nieuwsgierig worden. Winacties zijn ook erg behulpzaam om bekendheid voor je boeken te krijgen. Verder heeft de uitgever contacten die goed helpen.
Wat doe je over 5 jaar?
Dan schrijf ik nog steeds!
Heb je een relatie/getrouwd/kinderen?
Ja, getrouwd en samen hebben we een zoon en een dochter.
Ben je gelovig. Zo ja, welke rol speelt religie in je leven?
Ik ben spiritueel ingesteld en heb het meest met Boeddhisme, al speelt het geen grote rol in mijn dagelijks leven.
Welk boek heb je als laatst gelezen?
Deel 8 van de Reiziger-reeks van Diana Gabaldon. In november komt (na 7 jaar wachten) deel 9 en ik kan niet wachten.
Welke auteurs bewonder je?
Diana Gabaldon. Ze doet járen over een deel omdat ze ontzettend veel research verricht om zo waarheidsgetrouw mogelijk te zijn. Ze vliegt er de halve wereld voor rond. Ik heb haar reeks nu 7 keer gelezen, kan er geen genoeg van krijgen en kan dit ook zo vaak lezen omdat de boeken heel dik zijn. Ik lees liever geen thrillers als ik zelf aan een thriller werk en dan is deze reeks heerlijk.
Wat zijn je hobby’s?
Naast schrijven, lezen, film of series kijken en koken. Ik ben graag thuis, maar kan ook erg genieten van gezellige middagen/avonden met vrienden, beetje borrelen, eten, kletsen, spellen doen en lachen.
Heb je tips voor aankomende schrijvers?
Een cursus is toch wel aan te raden, denk aan de online schrijfschool van auteur Marelle Boersma. Zelf veel boeken lezen is heel leerzaam. Vergeet verder proeflezers niet. Kritische, want die zullen niet louter jubelen. Via Facebookboekengroepen zijn lezers te vinden die willen proeflezen en kritisch durven te zijn. En verder? Ga niet denken dat je rijk wordt of heel beroemd, die kans is heel erg klein. Geniet er gewoon lekker van als jij je fantasie loslaat.
Lees ook andere interviews:
Het interview met auteur Perry Pierik lees je hier
Het interview met auteur Aloka Liefrink lees je hier
Het interview met fysio- en manueeltherapeut met Petra Hoekstra lees je hier
Het interview met Frans van Duijn lees je hier
Het interview met Ted lees je hier
Ik kende de boeken nog niet, maar klinkt ook als een perfect plot voor een goede tv/film serie!
Dit vind ik echt leuk aan je blog: een inkijkje in het leven van een schrijver, en dan ook nog eens van eigen bodem. Ik ben niet bekend met de boeken van Melissa. Maar inmiddels wel naar deze serie. En volgens mij heb ik zelfs een van deze delen nog op de plank staan….
Het lijkt me wel iets om schrijver te worden!
Maar … Ik denk dat het effectief niet zo eenvoudig is en je moet ook gewoon wat geluk hebben. Als je boek wordt opgepikt ben je vertrokken maar ik denk dat er veel schrijvers/schrijfsters zijn die nooit echt doorbreken.
Interessant interview en leuk om haar zo te leren kennen. Ik ga ook eens kijken bij de schrijfschool. Misschien zit daar nog een leerzame cursus voor me bij!
Ik houd van dat soort boeken Verzwegen Trauma. Ik ken de schrijfster en boekenserie niet maar de tip ga ik onthouden.
Ik ken haar en haar boeken niet maar vind het altijd leuk en inspirerend om te lezen hoe mensen een eigen pad durven volgen die niet per se de makkelijkste weg is.
Ik kende ze nog niet maar vind het wel leuk om eens de persoon achter het boek te leren kennen.
Zo knap dat je zo vaak iets met de letters VT kan bedenken.
Wat een leuk interview ik ken deze auteur al ik heb haar zelf ook al mogen interviewen 🙂 Haar boeken zijn super tof.