Interview met Vera Stupenea

Beste lezers, 

Vandaag is het tijd voor een interview met een auteur. Vandaag verrassen we jullie met een interview met Vera Stupenea bekend van het boek High Class date dat bij Uitgeverij Aspekt verscheen. Lezen jullie mee???

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik werd geboren in Siberië, Rusland en groeide op in Chisinau, Moldavië. Ik voltooide daar mijn gymnasiumopleiding en later mijn universitaire opleiding in moderne vreemde talen. Na mijn studie ging ik werken bij de Verenigde Naties in Chisinau. Een jaar later kreeg ik een studiebeurs om in Nederland te studeren. In 1997 kwam ik naar Nederland, voltooide mijn doctorandus opleiding aan het Institute of Social Studies in Den Haag en werd docent Engels aan het Petrus Canisius College in Alkmaar. Een paar jaar later begon ik met het schrijven van Engelse lesboeken voor verschillende educatieve uitgeverijen, zoals Malmberg, Thieme Meulenhoff, Noordhoff enz. Inmiddels ben ik auteur van ruim zestig educatieve boeken. ‘Moord om de Hoek’ is mijn debuut als fictie-auteur. Mijn tweede thriller ‘High class date’, een spannende thriller met een aantal smaakmakende en actuele elementen zoals erotiek, mystiek, drones enz., kwam uit bij uitgeverij Aspekt in oktober 2019. Mijn derde thriller ‘Bullseye’ verscheen wederom bij uitgeverij Aspekt in april 2021. Sinds twee jaar ben ik een columniste voor Nieuwsblad Heiloo. In mijn vrije tijd golf ik graag. Ik houd ook van reizen.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Nee. Ik wist vanaf mijn jeugdjaren dat ik een prettige en eigenwijze manier van schrijven had, want dat werd me door mijn docenten verteld, maar ik was nooit van plan om daar mijn beroep van te maken.

Hoe ben je ontdekt als schrijver?

Educatieve uitgeverijen benaderen regelmatig docenten met een vraag of ze mee willen schrijven aan een methode. Zo werd ik in 2002 benaderd door Malmberg. Ik was begonnen aan de methode ‘Of Course’, die twee jaar later vanwege weinig succes van de markt werd gehaald. Daarna begon Malmberg met het ontwikkelen van de methode ‘All Right’ en die bleek heel succesvol te zijn (nog steeds!). Aan die methode heb ik dertien jaar meegewerkt. In die periode ging het balletje rollen: steeds meer educatieve uitgeverijen kwamen op mijn pad met de vraag of ik voor hun wilde schrijven. Het aanbod was zo groot, dat ik in 2017 zelfs de beslissing heb genomen om te stoppen met lesgeven.

Wat de thrillers betreft, mijn eerste thriller ben ik begonnen met schrijven een half jaartje na mijn scheiding. Het was kerst, de kinderen waren naar hun vader, ik had schoolvakantie en (voor het eerst in ruime tijd) geen opdrachten voor een educatief boek. Eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen. De eerste versie van ‘Moord om de hoek’ was klaar in twee maanden. Daarna heb ik het boek herschreven van roman naar thriller. Een half jaar later had ik een uitgever. Toen wist ik zeker dat ik kon schrijven en had de smaak te pakken.

Was het moeilijk om een uitgeverij te bereiken?

Een gemiddeld uitgeverij in Nederland ontvangt per jaar achthonderd manuscripten, waarvan er maar twee de boekenwinkel halen. Met mijn eerste thriller heb ik een aantal uitgeverijen benaderd en twee daarvan boden me meteen een contract. Dat was echt een WAUW-gevoel. Helaas ging de uitgever van ‘Moord om de hoek’ later failliet en moest ik dus met mijn tweede thriller opnieuw op zoek naar een uitgever. En dat was me wederom gelukt!

Heb je ook een literair agent nodig gehad of heb je alles zelf gedaan?

Ik heb alles zelf gedaan. Ik heb op bol.com gezocht naar de grootste Nederlandse uitgeverijen van spannende boeken en die daarna persoonlijk benaderd. Ik denk echter dat de situatie nu anders is. In de tijden van Corona gingen veel meer mensen schrijven met als resultaat dat veel uitgeverijen nu zelfs een manuscripten stop hebben.

Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?

Meer dan 60 educatieve boeken en 3 thrillers.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik ben meestal rond negen uur ’s ochtends wakker. Dan ga ik met mijn laptop naar beneden, zet ik koffie en check even mijn mail en social media. Daarna schrijf ik tot ongeveer twee uur ’s middags. Tussendoor lunch ik en neem ik een douche. Tussen twee en vier uur ’s middags werken mijn hersenen niet. Dan neem ik een pauze, ga ik lekker wandelen of bellen met een vriendin, de activiteit moet in elk geval niets met mijn laptop of letters te maken hebben. Tegen de avondetenstijd werken mijn hersenen het best, daarom schrijf ik ook vaak een uur lang later in de middag. Als ik ’s avonds na het sporten thuis ben en zin in heb, pak ik ook wel eens mijn laptop. Dat is mijn normale werkdag als we thuis zijn. Mijn partner en ik reizen echter heel veel en ik neem mijn laptop overal mee naar toe. Dan schrijf ik een paar uurtjes per dag, net wanneer het uitkomt. Ik schrijf soms met adembenemende uitzichten op de achtergrond, het werkt heel verfrissend voor mijn hersenen en het eindresultaat op papier is dan ook echt verbluffend.

Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?

Nee. Schrijver zijn is wat mij betreft het mooiste beroep op aarde. Ik kan ook niet langer dan drie dagen zonder mijn laptop.

Wat wilde je vroeger worden?

Ik wilde carrière maken in de politiek. Vanaf mijn elfde was ik al lid van de Communistische partij voor de jongeren. Als ik niet in Nederland was gebleven, zou ik nu een hoge functie hebben gehad bij de Moldavische overheid.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?

VWO, Doctorandus in moderne vreemde talen en Doctorandus in ontwikkelingssamenwerking

Hoe heb je je studententijd ervaren?

Ik groeide op in de Sovjet-Unie, mijn jeugdjaren waren daarom heel anders dan die van mijn leeftijdsgenoten in Nederland. Ik ging op mijn 18de trouwen en werd op mijn 19de een moeder. In de Sovjet-Unie was dat destijds gebruikelijk: jong trouwen en jong kinderen krijgen. Een vrouw van ongeveer vijfentwintig jaar oud werd raar aangekeken als ze nog nooit getrouwd was geweest en geen kinderen had. Mijn studentenjaren waren dus een combinatie van studie en moederschap en dat ging prima.

Feestbeest of studiebol?

Vroeger 100% studiebol, later steeds meer een feestbeest.

Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Niet echt. Ik wil wel in elk boek een eigentijds thema aan bod laten komen. In ‘Moord om de hoek’ was dat onderwerp ‘scheiden’, in ‘High class date’ – het onderwerp ‘daten’en in ‘Bullseye’- het onderwerp ‘narcisme’.

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Ja. Een schrijver moet zeker beschikken over een basiskennis, zoals bijvoorbeeld over opbouwtechnieken van een verhaal of over uitwerken van de personages. Verder is zekere dosis van talent absoluut noodzakelijk.

Recentelijk verscheen je boek Bullsesye waar gaat dit boek over (voor de mensen die het niet hebben gelezen)?

Ik denk dat de achterflaptekst van mijn boek  het beste vertelt waar het over gaat: ‘Kijk uit! Mike is terug in je leven.’ Claudia kijkt naar haar Instagram bericht. Wat zou het betekenen? Wie is de vrouw die het bericht heeft gestuurd? En wie bedoelt ze met Mike? Michael van Kessels, een beroemde darter, die Claudia weer volgt op Instagram? Als een thriller schrijfster vindt Claudia het uiterst interessant om de antwoorden op deze vragen te vinden en gaat ze dus ook op onderzoek uit. Ze spreekt met de vrouw af. En ook gaat ze daten met Michael. Hoe verder ze in haar onderzoek komt, hoe meer ze zich realiseert dat ze moet vrezen voor haar eigen leven. Maar stoppen is voor Claudia geen optie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe wordt er gereageerd op dit boek?

Het boek kreeg veel media aandacht. Zo stond ik op de cover van het Noordhollands Dagblad en ook in de Prive, met daarbij steeds een verhaal van vier pagina’s. Ik was verschillende keren live op de radio, bijvoorbeeld bij Amsterdan FM en NH Radio. Ik had een succesvolle signeersessie bij Bruna. Ook verschillende regionale kranten, bijvoorbeeld het Nieuwsblad Amsterdam, hebben aandacht besteed aan ‘Bullseye’. De meeste reacties komen van vrouwen die een relatie met een narcistische man hebben gehad of nog steeds hebben. Ik hoor veel ontroerende verhalen en vooral herkenning van hoe ik in mijn boek het gedragspatroon van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heb beschreven. Er is nog maar bitter weinig bekend is over deze persoonlijkheidsstoornis en de gevaarlijke wijze waarop zo iemand zijn ‘prooi’ in een relatie trekt. Narcisten zijn mensen die in relaties veel kwaad kunnen doen. Ze putten je helemaal uit, zowel emotioneel als fysiek en zelfs financieel. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn erop uit om je stuk te maken, daar krijgen ze energie van. Ik ben blij dat ik in ‘Bullseye’ heel duidelijk kon beschrijven hoe een narcist handelt.

Waar heb je de inspiratie vandaag gehaald voor dit boek?

Ik haal veel inspiratie uit mijn eigen leven. Ik denk dat het feit dat ik zo dicht bij mijzelf blijf in mijn boeken, veroorzaakt de verregaande geloofwaardigheid van mijn verhalen.

Op welk boek van jezelf ben je het meest trots?

Ik ben trots op alle boeken waar mijn naam op staat. Alle drie de thrillers zijn verschillend en niet alleen in het eindresultaat, maar ook in de weg er naar toe. Dat geldt ook voor mijn schoolboeken.

Wat is het moeilijkst aan het schrijven van een boek?

Ik wil in de eerste hoofdstuk een gebeurtenis beschrijven die pas later in het boek uitgelegd wordt, het liefst helemaal aan het einde. Daarmee wik ik een effect bereiken dat de lezer het boek na het uitlezen weglegt en denkt ‘zo was het dus, dat zag ik helemaal niet aankomen’.

Heb je vaste schrijfrituelen?

Ik schrijf duizend woorden per dag en daarna stop ik, het liefst zit ik dan in het midden van een hele spannende scene. Dat zorgt ervoor dat ik ontzettend veel zin heb om de volgende dag te gaan schrijven.

Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?

In elk boek staat een maatschappelijk actueel onderwerp centraal waar je over kunt leren. In ‘Moord om de hoek’ is dat scheiding, in ‘High class date’ leer je hoe daten voor welgestelden gaat en in ‘Bullseye’ leer je veel over een narcistische persoonlijkheidsstoornis. En van mijn schoolboeken leer je uiteraard heel goed Engels.

Staan er nog meer boeken op de planning. Zo, ja welke?

Het schrijven van schoolboeken is bij mij een continu proces. Op dit moment ben ik bezig met de methode ‘Stepping Stones’ van Noordhoff. Een paar dagen geleden ben ik ook begonnen met mijn volgende thriller met de werktitel ‘De voorkennis’. Het boek gaat zich afspelen in en rondom het paardencircuit in Nederland. Een paar jaar geleden kwam ik, dankzij mijn vriend, in die wereld terecht en die bleef me zodanig boeien dat ik het wil meenemen in mijn volgende verhaal.

Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?

Ik ben lid van de landelijke Auteursbond. Tijdens een van de bijeenkomsten vorig jaar is er verteld dat er in Nederland maar honderdenvijftien schrijvers zijn die rond kunnen komen van het schrijven. Ik ben er daar één van.

Op welke manier promoot je je boek?

Mijn uitgever Aspekt doet het meeste werk. Ik doe wat ik kan ernaast, bijvoorbeeld het onderhouden van mijn social media kanalen (Instagram, LinkedIn, Facebook) en mijn website. Ik heb ook een perslist samengesteld van journalisten en boekenbloggers die ik persoonlijk benader wanneer mijn volgende boek bijna uitkomt. Mijn laatste thriller kwam uit in de tijden van Corona, dat betekende dat bijna alle promotie online moest plaats vinden en toen heb ik bedacht dat een boektrailer heel handig zou zijn. Die heb ik laten maken en later gebruikt in mijn promotiecampagne.

Foto: Yvonne Ten Bruggencate-voor-Heilooer-in-Beeld

 

Denk je dat social media een grote rol heeft bij de verkoop van je boeken?

Ik denk dat mijn social media voornamelijk bijdraagt aan mijn naamsbekendheid.

Je bent ook een influencer. Heb je een blog, magazine of ergens anders een platform waar je op actief bent? Op welke gebied ben je een influencer ( beauty, boeken, fashion etc.)?

Ik ben voornamelijk actief op Instagram, daar heb ik 35K volgers en dat is best veel. Ik plan mijn content twee weken van tevoren, zodat ik me niet elke dag zorgen hoef te maken over mijn posts. Ik ben vier jaar geleden actief geworden op social media omdat ik van mening ben dat je als moderne schrijver niet anoniem door het leven kan gaan. Maar omdat ik veel volgers heb, word ik nu ook door de bedrijven benaderd met de vraag om hun producten te promoten; gezien mijn leeftijd gaat het voornamelijk om beauty en antia-ging producten. Alles wat ik op Instagram plaats wordt automatisch doorgestuurd naar mijn Auteurspagina op Facebook.

Wat doe je over 5 jaar?

Over vijf jaar geniet ik, net als nu, dagelijks van het leven. Mijn grootste wens is echter om een bestseller te schrijven. De top 10 in Nederland staat al jaren vast, je komt daar echt niet zomaar tussen. Als het mij met mijn volgende boek gaat lukken, zou ik heel gelukkig zijn.

Heb je een relatie/getrouwd/kinderen?

Ik ben twee keer getrouwd geweest en heb daar twee prachtige kinderen aan overgehouden: Artur (29) en Alex (19). Op dit moment ben ik heel gelukkig in mijn relatie met John.

Ben je gelovig. Zo ja, welke rol speelt religie in je leven?

In de Sovjet-Unie maakten ze van de kerk een planetarium. Ik ben dus niet gelovig opgevoed.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

Ik lees graag boeken waar ik iets van kan leren, bijvoorbeeld ‘Rijke pa, arme pa’ van Robert Kiyosaki. Het boek is een bijbel voor ondernemers. Als je wilt leren hoe je geld voor je laat werken i.p.v. voor geld te werken, moet je het boek zeker lezen.

Welke auteurs bewonder je?

Als een jong meisje las ik graag historische romans van Alexander Duma. Ik kende al zijn boeken uit mijn hoofd, want ze hadden alles: actie, avontuur, plotwendingen, liefdesdrama’s, comploten enz. In zijn boeken werden alle klassieke regels overboord gegooid en ging het gevoel overheersen, geen wonder dat veel van zijn boeken zijn bewerkt voor films en TV.

Wat zijn je hobby’s?

In mijn vrije tijd golf ik graag. Ik houd ook van reizen.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Ik heb veel tips, en ik deel die ook graag met mijn volgers op Instagram. Ik zou dus zeggen, als je meer wilt weten over het schrijversvak, volg me op social media.

 

4 gedachten over “Interview met Vera Stupenea

  1. Wat een leuk interview. Zo leer je de schrijvers eens van een andere kant kennen. Ik wist nl helemaal niet wie Vera was en welke boeken ze op haar naam heeft staan. Ik ga eens grasduinen op haar insta account. En ben benieuwd naar haar boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.