Vandaag hebben we een artikel over diverse manieren om een hogere rang te bereiken voor een blogger binnen zoekmachines. Lezen jullie mee??
Diverse methodes:
Het is voor een blogger van belang dat zijn artikelen worden gelezen. Een blogger schrijft immers voor zijn lezers. Promotie van een artikel draagt bij aan de populariteit van een blog. Er zijn diverse methodes om een artikel te promoten en de bekendheid van een blog te vergroten, bijvoorbeeld het delen van een artikel op sociale media (Twitter, Facebook en Instagram). Naast het promoten van een artikel op sociale media is het voor een blogger van belang dat zijn blog vindbaar is op Google. Zeker voor juristen is het belangrijk om gemakkelijk vindbaar te zijn op het internet. Voor de vindbaarheid van een blog is het belangrijk om rekening te houden met de zoekmethodes op Google.Er zijn namelijk diverse methodes om hoger in de rang te eindigen. In deze paragraaf zal ik de drie belangrijkste methodes behandelen: SEO, tags en hyperlinks (links).
SEO
SEO staat voor Search Engine Optimization.[1] De Nederlandse term voor SEO is zoekmachineoptimalisatie. SEO zorgt ervoor dat de inhoud van de blogs goed lees- en screenbaar is voor zoekmachines als Google en Bing, zodat meer bezoekers uiteindelijk het blog vinden. Dit gebeurt aan de hand van metatags die aan het blog worden toegekend. Deze metatags zijn zoektermen die zorgen voor een betere vindbaarheid op Google. Bezoekers die het blog bereiken via de metatags worden unieke bezoekers genoemd. De beheerder van het blog kan in de statistieken bijhouden welk percentage van zijn bezoekers bestaat uit terugkerende dan wel unieke bezoekers.[2]
SEO is een vorm van marketing. Als ondernemer moet je communiceren met je klanten en je producten of diensten promoten.[3] Communiceren kan op verschillende manieren. De een maakt gebruik van contentmarketing en een ander van sociale media, e-mail of SEO. SEO-specialist Bunskoeke heeft tijdens een interview het belang van SEO voor juridisch professionals aangegeven. Bunskoeke geeft hierover het volgende aan: “Mensen zoeken op Google naar advocaten en juristen. Een hoge positie op Google betekent simpelweg meer klanten. Waarom bloggen en SEO? Mensen informeren zich vaak via Google, voordat ze een professional inschakelen. Als je zichtbaar bent in Google met informatie over hun probleem, dan verhoog je de kans dat ze voor jou kiezen wanneer ze een professional willen inschakelen. Je bent dus al op een positieve behulpzame manier zichtbaar voor het koop-en vergelijkingsproces (en dat betekent minder concurrentie). En dan heb je ook nog dat je betrouwbaarder overkomt en sneller als expert wordt gezien”, aldus Ruben Bunskoeke SEO-specialist en blogger voor het blog 000.nl.
Google is al meer dan tien jaar de grootste zoekmachine van het internet. Google heeft ook het grootste marktaandeel, maar liefst 91,03% vanaf 2016.[4] Hiermee domineert het alle zoekmachines op het internet. “In Nederland is Google nog steeds de grootste zoekmachine. Dat zal de aankomende jaren ook zeker niet veranderen. Concurrentie is schaars en de concurrenten die er wereldwijd zijn (waaronder Bing, Yandex en Baidu) hebben in de laatste jaren in eigen land al marktaandeel verloren aan Google. Daarbij beheersen zij de Nederlandse taal niet goed genoeg om Google te evenaren en dat zal in de aankomende jaren niet veranderen. Google zal voorlopig dus onbedreigd aan de top staan van de zoekmachinemarkt”, aldus Eddie Borgers van Pure Internet Marketing.
In tabel 1 staat een overzicht van de marktaandelen van de meest gebruikte zoekmachines in Nederland.
Nederland | Desktop | Smartphone | Tablet |
91,03 % | 98,41% | 97,73% | |
Bing | 6,5% | 0,28% | 0,83% |
Yahoo | 1,53% | 1,06 | 0,98%[5] |
Tabel 1: De marktaandelen van de meest gebruikte zoekmachines van Nederland (2016)
(Bron: Borgers 2016)
Tags
Tags zijn ook zeer belangrijk voor een betere positie op Google. Meestal zijn tags onderaan of aan de zijkant van een blog te vinden, maar ook onderaan een artikel. Wie op de tag klikt, krijgt een overzicht van alle artikelen die over het onderwerp gaan. Stel, een blogger heeft de tag ‘onrechtmatige daad’ toegekend aan een artikel, als de bezoeker vervolgens klikt op de tag ‘onrechtmatige daad’ dan krijgt hij een overzicht van alle artikelen die deze tag ook hebben. Een tag kun je vergelijken met een trefwoord. Het toepassen van tags maakt dat een site gemakkelijk doorzoekbaar is en dit draagt bij aan een betere vindbaarheid van het blog op internet.[6]
Links
Hyperlinks, beter bekend als links, zijn een handige tool om hoger in de rang te komen bij de zoekresultaten van Google. Zeker wanneer er in de tekst van het blog naar belangrijke sites gelinkt wordt. Een hyperlink is een verwijzing naar een andere pagina. Volgens Van Ess dient er vaker naar een website verwezen te worden, dit zorgt ervoor dat de website nog belangrijker wordt.[7] Het is ook belangrijk om goede content te creëren. Volgens Jansen valt aan te nemen dat als je relevante en goede content op je blog plaats, de kans groot is dat dit opgepikt wordt door anderen.[8] Op je blog dien je eveneens trefwoorden in te voeren om je website hoog te laten eindigen in zoekmachines zoals Google. Tevens valt volgens Jansen aan te nemen dat synoniemen niet altijd goed genoeg zijn.[9]
De werking van zoekmachines
Voordat aangegeven wordt hoe zoekmachines werken, is het van belang om eerst te weten wat zoekmachines zijn. Uit een interview met Erik Hemeler, online marketeer en oprichter van PostAds is gebleken dat een zoekmachine een website is waar je allerlei vragen kan stellen. De zoekmachine beantwoordt dit met een lijst van resultaten. Het is wel van belang dat men rekening houdt met website-optimalisatie. Volgens Van den Boer valt aan te nemen dat website-optimalisatie erg belangrijk is voor elk bedrijf dat een website heeft.[10] Experts zijn het erover eens dat een website geoptimaliseerd dient te zijn als men gevonden wil worden op het internet. Dit kan met de volgende vier methodes:
- snelheid: laadtijd van een blog. Bezoekers keren niet graag terug als het laden van de pagina te lang duurt;
- websitetechniek: zichtbaar- en vindbaarheid van het blog in zoekmachines;
- content: de gehele inhoud en het onderwerp van het blog;
- hyperlinks: doorverwijzing in de tekst van het blog naar een andere website.[11]
[1] S. Vossen, ‘SEO voor beginners: zo leg je de basis voor jouw strategie’, Frankwatching 12 juni 2016.
[2] Intermix Management B.V, ‘Google Analytics Q & A tussen bezoeken nieuwe bezoekers en unieke bezoekers’, Intermix.nl 7 oktober 2016.
[3] R. Bunskoeke, ‘Waarom zijn sommige ondernemers vanaf dag 1 zo succesvol met hun marketing?’, 000.nl 13 april 2016.
[4] E. Borgers, ‘Marktaandelen Zoekmachines Q1 2016’, Pure-im.nl 5 april 2016.
[5] E. Borgers, ‘Marktaandelen Zoekmachines Q1 2016’, Pure-im.nl 5 april 2016.
[6] E. Hannink, ‘Wat is een Tag?’, Ernohannink.nl 25 april 2007.
[7] Van Ess 2010, p. 45.
[8] Jansen 2013, p. 89.
[9] Jansen 2011, p. 163.
[10] P. Van den Boer, ‘Website-optimalisatie in 6 stappen’, Marketingfacts.nl 2 mei 2012.
[11]Verhoeven 2016, p.10.
Ik ben een groot voorstander van het gebruik van SEO en linkbuilding.
Ik kan niet genoeg over SEO lezen, het is enorm complex en niemand weet wat google nu echt wil..Beginnen met je te houden aan de eenvoudige SEO[ regels in Yoast, helpt in mijn ervaring al een heleboel
Seo is iets waar ik druk mee bezig ben maar het blijft uitzoeken en uitproberen.
Ik gebruik vooral SEO tegenwoordig. Het heeft een tijdje geduurd, omdat ik dacht dat het te moeilijk was eerst.
Ik vind SEO zo ingewikkeld. Al die verschillende moeilijke termen haha, ik probeer er wel mee bezig te zijn maar lukt nog niet echt.
SEO is echt een lastig en complex iets vind ik
SEO in niet een van de makkelijkste maar wel de beste. het is een kwestie van gewoon even in verdiepen 😀