Recensie: Het goede leven Bart Nooteboom

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen onlangs het boek Het Goede Leven van Bart Nooteboom. Vandaag gaan we dit boek reviewen. Lezen jullie mee???

Cover:

Een prachtige en vrolijke cover heeft dit boek. Je ziet wat geschilderde bloemen op de achtergrond. De titel in het wit samen met een pragmatische filosofie van het goede leven met een streep in het midden zien we ernaast vrijheid, identiteit en relatie staan. Dit is echt een levendige cover. Je wordt wel echt wakker van deze cover. Een van de weinige covers die zo prachtig en levendig is vormgegeven.

Het verhaal:

Goed en gelukkig leven: Wat is het en hoe bereik je het? Veel filosofen, vanaf de oudheid tot heden, hebben erover geschreven. Ik maak gebruik van hun inzichten en van uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek in verschillende disciplines. Voorkennis is niet nodig om mijn verhaal te kunnen volgen en jargon heb ik zoveel mogelijk vermeden. Het gaat o.a. over kennis en onbewuste impulsen, vrije wil, identiteit, authenticiteit en conformisme. Hier volgt een greep uit de inhoud: Als je in een bepaalde richting kijkt kun je niet tegelijk in alle andere richtingen kijken. De blik van kennis is altijd beperkt. Je andere mensen nodig om je beperkte visie aan te vullen of te corrigeren. Of een idee ‘juist’ is hangt ervan af of het werkt in de praktijk van het leven (pragmatisme). Alles wat de mens doet, in kennis en oordelen, is imperfect, maar dat betekent niet dat er geen verbetering kan zijn. Het is ‘imperfectie in beweging’. Mens en samenleving worden voor een groot deel gestuurd door onbewuste impulsen. Die zijn ten dele aangeboren, verankerd in genen, omdat ze in de evolutie bijdroegen aan overleving en voortplanting. Zij zijn ten dele gewoonten opgedaan in opvoeding, onderwijs en ervaring in handelen. Voor een deel zijn die gewoonten van denken opgenomen in een min of meer gedeelde ideologie van denken en doen, die in een gegeven cultuur niet ter discussie staat, en waarvan men zich niet bewust is. Hoe verhouden zich authenticiteit en conformisme? De mens is sociaal, heeft interactie met anderen nodig om zichzelf te worden, maar doet dat met zijn aangeboren gaven, in zijn omgeving, langs zijn unieke levenspad, en is daardoor individu.

Onze mening:

De auteur blikt op diverse aspecten van het leven. Hij begint bij wat geluk volgens hem is zonder de lezers erbij te dwingen. Een aantal dingen die we sterk vonden: “Geluk wordt wel gezien als geluk hebben, d.w.z. geen tegenslagen ondergaan. Maar die zijn onvermijdelijk deel van het leven, en dat vergt veel weerstandsvermogen. Het leren van tegenslagen moet onderdeel zijn van de opvoeding. Geluk vergt het dragen van ongeluk, dat onvermijdelijk en onvoorspelbaar is. “

De auteur is echt filosofisch zonder saai te zijn. Dat hij goed kan schrijven merkten we meteen al op. Veel filosofisch achtige boeken zijn over het algemeen saai d.w.z. je wordt doodgegooid met lappen teksten waar de lezer vaak niets aan heeft. In dit boek vertelt de auteur stapsgewijs en op een prettige manier hoe hij over bepaalde zaken denkt. Als lezer kun je je op veel momenten echt zeker herkennen in bepaalde situaties en of uitspraken die hij doet. Hij blikt op diverse aspecten in het leven naast geluk op vrijheid, macht, identiteit, moraliteit, cultuur, romantiek, relaties enz. Het lijkt wel een boek met de antwoorden op de vraag Wat doet een mens en hoe staat hij in het leven. Wat een diepgaand filosofisch boek. Hij doet echt goede uitspraken. Welke we nog meer goed vonden:

“Samenlevingen hebben elites nodig omdat niet iedereen het talent heeft, de vaardigheid, toewijding, incasseringsvermogen en volharding die voor publieke diensten nodig zijn.”

De auteur vertelt zijn visie op een hele prettige manier. Als lezer kun je niet meer stoppen met lezen. Je wordt op een prettige manier gedwongen om verder te lezen omdat je het boek echt geweldig vindt. We konden niet meer stoppen met lezen. Wat een goed boek. We geven dit boek vijf sterren.

Overige gegevens:

Titel: Het Goede Leven

Auteur: Bart Nooteboom

ISBN: 9789463389075

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 172

Publicatie datum: 10-08-2020

Prijs: € 17.95

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt een directe link vinden jullie hier.

 

#samenwerking

 

10 gedachten over “Recensie: Het goede leven Bart Nooteboom

  1. Filosofie was een vakmijn favoriete vakken op de hbo-v maar hierna eigenlijk nooit meer iets mee gedaan. Ik ben wel nieuwsgierig geworden na het lezen van dit review.

  2. Mooie aan filosofie is dat er geen waarheden zijn, alleen die van jezelf. Als je die qoute’ Samenlevingen hebben elites nodig omdat niet iedereen het talent heeft, de vaardigheid, toewijding, incasseringsvermogen en volharding die voor publieke diensten nodig zijn.” zou toepassen op de huidige president in Amerika, Trump, dan denk ik dat dat wel een heel ongelukkig voorbeeld is;-)

  3. Wat een mooie review Sherry! Dat stukje over opvoeding en dat geluk onvermijdelijk het kunnen dragen (en verdragen wil ik daar graag aan toevoegen) van ongeluk is, vind ik echt heel mooi. Denk dat dat ook echt zo is.

  4. Dat hij zijn verhaal kan vertellen in zo weinig bladzijde en niet in vakjargon te vervallen is al bijna een filosofisch stuk op zich haha.
    Het leest heel prettig weg als je inderdaad niet doodgegooid wordt met lappentekst maar met zinnen waarin je jezelf herkend.

  5. Dit boek lijkt mij persoonlijk niks. Ik wil juist niet stil staan bij verschillende aspecten van iets. Hoe geluk onstaat etc. Ik wil het gewoon voelen en ervaren zonder er met een wetenschappelijke cq filosofische blik naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.