Wat als alles een complot is? verscheen recentelijk bij Uitgeverij Aspekt. Het boek is geschreven door Erwin Troost. Vandaag een review van het boek. Lees je mee?
Over het boek:
Toen je geboren werd had je geen geloof, culturele achtergrond, kennis of taal. Je kroop naakt in het rond en dat deed je niets. Er was geen plaats voor schaamte. De bomen en bloemen herkende je niet, maar de kleuren waren mooi. En zo groeide je op en leerde van je buren, familie en kennissen. Er volgden andere kinderen die je leuk ging vinden, je bent vijf jaar oud en gaat naar school. Je leert je creatieve brein ontwikkelen. Dan ben je zeven en krijg je jou eerste boeken met informatie, religie en dan verandert jou leven, maar als je in een ander dorp, stad of land was geboren dan had je een ander boek gelezen. Je geloof, informatie en taal zou anders zijn geweest. Kijk naar jouw buurman, dit boek naast een ander boek in de kast en hoe groot het verschil is. En stel jezelf de vraag: wat is er dan eigenlijk waar in mijn leven?
Prachtige cover:
Wat een prachtige cover heeft dit boek. De cover is hel wit, we zien een roodharige vrouw met een kort kapsel in een blauwe colbert met een mobiel in haar handen, op de telefoon kopt het Wat als alles een complot is? Op de colbert van de vrouw koppen twee teksten links: Aspekt als merk en aan de rechterkant ERWIN TROOST. De blauwogige vrouw met fronsende wenkbrauwen kijkt je recht in de ogen aan. De cover oogt echt levendig. Alsof de vrouw op de cover echt leeft. Mijn complimenten aan de auteur die dit zelf vorm gaf en model Amina zo puur op de cover plaatste.
Quotes:
Uitgeverij Aspekt geeft altijd leuke titels uit. Zo ook Wat als alles een complot is? Eerst een aantal quotes uit het boek:
“Het lijkt wel alsof onze hersenen een grijs gebied zijn geworden. We absorberen geen kennis en informatie meer en pakken alleen maar onzin op.”
“Zo kennen we nog een andere jonge meid die ooit in de penarie zat, maar als Anne Frank ‘Home Alone’had gezien dan had ze wel geweten hoe ze de nazi’s had kunnen aanpakken.”
“Toen ik jong was maakte je scheuren in goedkope broeken. Nu koop je ze duur in de winkel.”
“Toch iemand op aarde zorgt dat jij er bent en morgen op laat staan. Die iemand ben jezelf. Altijd al geweest, als kind, als puber, en zie je nu als mens. Een volwassen mens. Dat werkt van acht tot vijf of werkloos is en dan de overheid daar de schuld van geeft. Want dat is de grap hé. Wij hebben allemaal gelijk, wij kennen geen schuld. Het is een overheidsprobleem. Dus vroeg ik laatst aan Geert Wilders hoe we dit probleem in eigen land konden oplossen. En toen gaf hij als antwoord. “Doe toch eens effe normaal, man.“ Het bleek dat hij zijn beveiliging nog moest uitbetalen die avond.”
Filosofisch, hilarisch en dichterlijk:
De doelstelling van dit boek is om er plezier aan te beleven. Dat is de auteur zeker erg goed gelukt. Dit boek heeft zeker erg geplezierd. Op momenten was dit boek zo hilarisch dat ik zo hard heb gelachen dat ik er buikpijn van kreeg. Het lijkt me erg moeilijk om een boek te schrijven dat over een serieus onderwerp gaat en de lezers zeker om momenten te kunnen laten lachen. Troost is een dichter dat is duidelijk te zien als je dit boek leest. Hij schrijft op een dichterlijke en filosofische manier een prachtig boek. Dit boek lees je niet, maar dit voel je en je leeft als lezer mee. Dit is meer dan een informatief betoog! Troost heeft echt goed werk geleverd. Zo goed dat ik geloof dat veel mensen me op momenten voor gek hebben verklaard, toen ik dit boek aan het lezen was. Tijdens mijn afspraak in de wachtkamer bijvoorbeeld. Ik ben hardop gaan lachen op sommige momenten. Ook maak je als lezer best veel herkenbare momenten mee in het boek. Dit soort boeken zijn erg schaars op de markt (positief). Ik heb met heel veel plezier dit 288 pagina’s tellend boek binnen no-time verslonden.Dit is het eerste boek van Troost dat ik lees. Na het lezen van dit boek ben ik zeker erg nieuwsgierig geworden naar zijn volgende boek. Zeker aanbevelenswaardig voor iedereen! Dit boek krijgt vijf sterren.
Erwin Troost (1972) bracht in 2014 zijn debuutroman De zoektocht naar mijn ongelijk uit. Daarvoor publiceerde hij vele gedichtenbundels, won in 1996 een prijs voor beste performance dichter en was op zijn 23ste te zien in een documentaire over dichters op straat. Overigens was hij de eerste stadsdichter van Eindhoven. Dat wilde hij toen al niet erkennen. Voor het laatst was hij in de media te zien in ‘Café De Liefde’ in 2008, om zich daarna te richten op dit soort werk om de wereld tenminste weer eens te laten nadenken over de wereld waarin wij leven en zeker te laten lachen om jezelf, een ander en vooral om de auteur zelf. Maar vergeet niet dat jij hem inspireerde.
Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandels o.a. Eci klik hier om het te bestellen:
###Wij verloten vijf exemplaren van dit boek. Klik hier om mee te doen met de winactie.
Goede recensie. Ik ga het boek kopen.
Duidelijke review heb je geschreven.
De cover spreekt zeker meteen aan, duidelijke recensie, ik zet hem op mijn te lezen lijstje!
Wat een mooie recensie! Ik zet hem op mijn lijst!
Ik plaats hem op mijn leeslijst.
Mooie cover en het lijkt me een goed boek!!
Prachtig hoe je het boek van Erwin Troost recenseert.
Ik vind de titel al heel intrigerend en de cover spreekt me ook aan. Dit boek lijkt me zeker wel wat!
Wat een fijne recensie heb je geschreven. De auteur is vast erg blij hiermee.
De auteur is hier zeker blij mee en ontzettend dankbaar voor.
De cover spreekt zeker meteen aan, heel puur! duidelijke recensie, ik zet hem op mijn to read lijstje!
Fijne recensie! Ik doe graag mee aan de winactie.
Het lijkt mij een leuk boek!
Een boek schrijven is één en dank ook nog zo’n mooie recensie krijgen is een tweede. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn en een buiging maken.
Tevens geven de reacties een glimlach op mijn gezicht. Dank aan jullie!
De titel vraagt wel om nadenken, zeker pakkend!
Wat een fijne recensie heb je geschreven over het boek.
Het lijkt mij een interessante boek
Pakkende titel met een mooie cover. Prettige recensie geef je!