Brussel, 11 november 2024 – De Vlaamse publieke omroep VRT lanceert vandaag het nieuwe programma De Grote Boodschap, waarin darmgezondheid en stoelgang centraal staan. Uit recent onderzoek1 van VRT blijkt dat bijna een op de vier Nederlanders (23%) sociale gelegenheden weleens vermijdt vanwege darmproblemen. Voor onze zuiderburen is dit zelfs het geval bij een op de drie Belgen (29%). Ondanks de grote impact van darmproblemen op het dagelijks leven, blijft het onderwerp voor velen omgeven door schaamte en taboes. Zo geeft in België slechts de helft van de mensen (50%) aan af en toe met vrienden over hun stoelgang te praten. In Nederland ligt dit percentage op 47 procent.
Het onderzoek was gericht op hoe comfortabel mensen in Nederland en België zich voelen bij het doen van ‘de grote boodschap’ op verschillende locaties en in hoeverre ze hierover durven te praten. De resultaten onderstrepen de noodzaak van het programma: veel mensen ervaren nog steeds een groot gevoel van schaamte en ongemakkelijkheid, wat het bespreekbaar maken van darmgezondheid lastig maakt.
Mannen minder open over stoelgang
De verschillen in openheid tussen mannen en vrouwen zijn het meest opvallend. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mannen minder geneigd zijn om over hun stoelgang te praten dan vrouwen. In Nederland praat slechts 39 procent van de mannen met vrienden over hun stoelgang, terwijl dit bij vrouwen op 61 procent ligt. In België zien we een vergelijkbare trend: 41 procent van de mannen tegenover 59 procent van de vrouwen bespreekt dit onderwerp.
Darmproblemen beïnvloeden sociaal leven
Darmklachten zijn voor veel mensen niet alleen fysiek ongemakkelijk, maar hebben ook een grote impact op hun sociale leven. Ongeveer een op de vier Nederlanders (23%) geeft aan weleens een sociale gelegenheid te vermijden vanwege darmproblemen, in België betreft dit bijna een op de drie mensen (29%).
Comfort op de werkvloer
Als het gaat om het gebruik van het toilet op de werkvloer, lijken Nederlanders zich iets minder geremd te voelen dan Belgen. Zo voelt 80 procent zich comfortabel om op kantoor een ‘grote boodschap’ te doen, vergeleken met bijna 60 procent van de Belgen (57%). Hoewel dit een positieve ontwikkeling lijkt in Nederland, laat het zien dat er nog steeds een zekere terughoudendheid bestaat, vooral in België, waar men zich op het werk minder comfortabel voelt.
Ondanks dat darmgezondheid een onderwerp is dat veel mensen bezighoudt, rust er nog steeds een taboe op. Met De Grote Boodschap wil VRT dit taboe doorbreken en mensen aanmoedigen om openhartig te zijn over hun klachten. In dit programma, gepresenteerd door Karine Claassen, worden de taboes rondom darmgezondheid en stoelgang bespreekbaar gemaakt. Samen met experts Michael Sels (hoofddiëtist Universitair Ziekenhuis Antwerpen) en Magali Surmont (maag-darmspecialist Universitair Ziekenhuis Brussel) gaat Karine in op diverse darmproblemen bij verschillende mensen. Op deze manier wil het programma mythes over darmgezondheid doorbreken. Door deze drempels te verlagen, hoopt De Grote Boodschap bij te dragen aan een gezondere, meer verbonden samenleving.
De Grote Boodschap is vanaf woensdag 13 november wekelijks te zien op VRT 1 (KPN: kanaal 29, Ziggo: 051).
1 Het onderzoek naar darmgezondheid is uitgevoerd onder 1.003 respondenten woonachtig in Vlaanderen en 1.071 respondenten woonachtig in Nederland. Het richtte zich op de ervaringen en gevoelens van mensen met betrekking tot darmproblemen, de impact daarvan op hun sociale leven, en hun bereidheid om openlijk te praten over deze onderwerpen.