Door: Yusra
Diabetes, beter bekend onder de naam suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam de hoeveelheid suiker in het bloed niet meer in evenwicht kan houden. Je hebt twee soorten diabetes: Type I en type II. Vandaag bespreken wij wat de verschillen zijn tussen deze twee en tips voor het gezond eten hierbij.
Bij de meeste mensen wordt na een koolhydraatrijke hap insuline gevormd, een hormoon die wordt gevormd door het lichaam als je bloedsuikerspiegel stijgt. Door dit hormoon worden er suikers uit het bloed vervoerd naar je cellen en dienen daar als energie (brandstof). Bij mensen met diabetes type II wordt insuline in mindere mate gevormd of reageert je lichaam hier niet zo goed op waardoor er meer suiker overblijft in het bloed en minder vervoerd naar je cellen. Dit heeft als gevolg een hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes type II is de meest voorkomende soort van suikerziekte waarbij negen van de tien mensen met diabetes, type II hebben.
Daarnaast heb je nog diabetes type I. Hierbij vernietigd het afweesysteem de cellen die de aanmaak van insuline regelen, waardoor er helemaal geen insuline kan worden gevormd. Het is een auto-imuunziekte. Hierbij moet er zelf insuline in het lichaam worden binnengebracht.
Oorzaken diabetes
De oorzaken van diabetes zijn nog onduidelijk en worden nog onderzocht. Wel is er bekend dat bij type II ouderdom, erfelijkheid, ongezond eten en overgewicht een grote rol spelen. Bij type I spelen erfelijkheid en mogelijk een virus een rol.
Symptomen
Diabetes type I
De symptomen van diabeter type I zijn vaak duidelijk te herkennen.
- Veel dorst
- Vaak plassen
- Erg vermoeid
- Spierpijn/gewrichtspijn
- Zwakte
- Afvallen
Diabetes type II
- Vermoeidheid
- Veel plassen
- Droge mond
- Terugkerende infecties zoals blaasontsteking
- Slecht genezende wondjes
Als je vermoed dat je diabetes hebt, zou ik je aanraden zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan en dit te onderzoeken. Soms komt er uit de waarde dat het net op het randje is. Het is dan al verstandig om te letten op je suikerinname, meer te bewegen en gezonder eten. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Bronnen:
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-1
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-2
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/wat-is-diabetes?gclid=EAIaIQobChMI6P2D54nc4wIVAbTtCh3zGgSQEAAYASAAEgINB_D_BwE
https://www.dvn.nl/Wat-is-diabetes/Type-2/Wat-is-type-2?gclid=EAIaIQobChMIq_va5Izc4wIVx7HtCh2P_g8CEAAYAyAAEgKH8_D_BwE
Ik heb jaren lang als verpleegkundige in het ziekenhuis gewerkt en met veel diabetes patiënten gewerkt. Dit waren van mensen met type 1 maar er kamen ook steeds meer met type 2 bij. Goed duidelijk artikel.
ik heb geen suikerziekte maar wel de hypos maar die komen door andere lichamelijke issues en die zijn al heel vervelend
Ik ken een aantal mensen die diabetes hebben. Het lijkt me erg vervelend om te hebben.
Liefs,
Elles
wat een goed artikel, vooral van de herkeningspunten. ik ken mensen die het hebben en het is een nare ziekte
Fijn vind ik het om meer te lezen over diabetes. Je hoort dat suikerziekte toch vaker voorkomt, ook op jonge leeftijd.
Wat een interessant artikel en wat leg je het duidelijk uit!
Interessant om te lezen. Mijn opa had suikerziekte. Ik mocht vroeger ook vaak mijn “vinger laten prikken” om te kijken wat mijn waardes waren. Ik vond dat altijd heel spannend en eng tegelijkertijd.
Wat een interessant artikel! Heel duidelijk geschreven ook.
Duidelijk uitgelegd zo. Ik wist het al deels maar nog niet precies.
Lijkt me echt heel vervelend, maar goed als je al weet hoe je er mee om kunt gaan!
Ik werk in België samen met de organisatie ‘Hippo and Friends’ die kinderen met diabetes ondersteunen. Leuk dat je hier een artikel aan wijdt. Bewustmaking is heel belangrijk, dank je wel dus!