Slaapapnue en Snurken: Wat is het Verschil?

Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven en speelt een cruciale rol in onze fysieke en mentale gezondheid. Tijdens de slaap kunnen verschillende aandoeningen optreden die invloed hebben op de kwaliteit van onze nachtrust. Twee veelvoorkomende slaapgerelateerde problemen zijn slaapapneu  en snurken. Hoewel ze vaak in dezelfde adem worden genoemd, zijn ze niet hetzelfde. Dit artikel belicht de belangrijkste verschillen tussen slaapapnue en snurken, de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen.

Definitie slaapapnue?

Men spreekt van een apnue wanneer de keelhotle zich afsluit zodat er geen passage meer van ingeademde lucht meer mogelijk is. Per definitie duurt een apneu minstens tien seconden. Bij een hypoapnue is er gedurende minstens tien seconden een vermindering van de ingeademde lucht van minstens 50% gespaard met een ontwaakreactie (arousal) en/of een vermindering van het zuurstofgehalte in het bloed ≥ 3% (De Sutter  e.a., 2009). Er zijn verschillende vormen van slaapapneu, maar de meest voorkomende zijn obstructieve slaapapneu (OSA) en centrale slaapapneu (CSA).

  • Obstructieve Slaapapneu (OSA): Dit is de meest voorkomende vorm van slaapapneu en treedt op wanneer de spieren in de keel zich ontspannen tijdens de slaap, wat leidt tot een tijdelijke blokkade van de luchtwegen.
  • Centrale Slaapapneu (CSA): Dit type is minder gebruikelijk en treedt op wanneer de hersenen geen signalen naar de spieren sturen die verantwoordelijk zijn voor de ademhaling.

Symptomen van Slaapapnue

De symptomen van slaapapnue kunnen variëren, maar omvatten doorgaans:

  • Herhaaldelijk stoppen met ademen tijdens de slaap
  • Sterke slaperigheid overdag
  • Moeite met concentreren
  • Hoofdpijn bij het ontwaken
  • Prikkelbaarheid of stemmingswisselingen

Wat is Snurken?

Tijdens de slaap vermindert de spierspanning ergens in de bovenste luchtweg en de wanden van de bovenste luchtweg komen bij een ademhalingsbeweging in trilling of zakken tegen elkaar. Als er alleen een geluidsensatie optreedt, maar de ademhaling wordt niet belemmerd, spreken we van snurken (De Vries & Van Mechelen, 2008). Snurken kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden en is vaak een teken van gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen, maar niet iedereen die snurkt heeft slaapapneu.

Oorzaken van Snurken

De oorzaken van snurken kunnen divers zijn, waaronder:

  • Overgewicht (je kunt ook dik worden van niet goed slapen Verbraecken & Bergen, 2020)
  • Anatomische afwijkingen in de mond of keel (zoals een vergrote tong of amandelen)
  • Allergieën of verkoudheid
  • Alcoholgebruik of roken
  • Slaappositionering (bijvoorbeeld rugslapen)

Verschillen Tussen Slaapapnue en Snurken

Hoewel zowel slaapapnue als snurken verband houden met ademhaling tijdens de slaap, zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • Ernst: Slaapapnue is een ernstige aandoening die medische behandeling vereist, terwijl snurken meestal minder ernstig is en soms vanzelf kan verdwijnen.
  • Symptomen: Mensen met slaapapnue ervaren vaak meer uitgesproken symptomen zoals extreme slaperigheid overdag, terwijl snurken voornamelijk resulteert in geluidsoverlast.
  • Oorzaak: Slaapapnue is vaak gerelateerd aan anatomische problemen of andere gezondheidsproblemen, terwijl snurken ook kan worden veroorzaakt door tijdelijke factoren zoals allergieën of een slechte slaaphouding.

Behandeling

De behandeling van slaapapnue en snurken verschilt:

  • Slaapapnue: Behandelingen kunnen bestaan uit levensstijlveranderingen (zoals gewichtsverlies), het gebruik van een CPAP-apparaat (dat lucht in de luchtwegen blaast) of in sommige gevallen chirurgie.
  • Snurken: Voor snurken kunnen eenvoudige maatregelen zoals het veranderen van slaapposities, het vermijden van alcohol voor het slapengaan en het gebruik van speciale snurkbeugels helpen.

Conclusie

Hoewel slaapapnue en snurken vaak samen voorkomen en beide gerelateerd zijn aan de slaapkwaliteit, zijn ze verschillende aandoeningen met unieke oorzaken en symptomen. Het is belangrijk om de verschillen te begrijpen en, indien nodig, medische hulp te zoeken om de onderliggende problemen aan te pakken. Een goede nachtrust is cruciaal voor onze algehele gezondheid en welzijn, en het aanpakken van deze problemen kan een significante impact hebben op onze levenskwaliteit.

PSSST Hebben jullie hier ook last van?

Eén gedachte over “Slaapapnue en Snurken: Wat is het Verschil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.